Zelenina z Agrokruhu: rozhovor s Jánom Šlinským

Ekologicky samostatne hospodáriaci roľník. Vyštudoval Vysokú školu zemědělskú v Brne, Fakultu zahradnictví Lednice na Morave. Autor trvalo udržateľného systému pestovania a odbytu zeleniny AgroKruh. Už 20 rokov sa prakticky usiluje vytvoriť duplikovateľný model malej rodinnej farmy s dôrazom na princíp trvalej udržateľnosti života a ľudskosti.

„Dosť bolo rečí, je čas konať. Nie je v silách jednotlivca ekologicky pomôcť celej Zemi. Každý z nás však môže pomôcť konkrétnemu miestu na Zemi. Musí však byť dostatočne vzdelaný a zručný, a musí mať to miesto rád.”

JK: Svojím dielom, ktoré vytvárate desiatky rokov a venovali ste mu asi všetky svoje znalosti a energiu, sa staviate proti celej globalistickej mafii, ktorá má podporu na najvyšších politických a ekonomických miestach. Postaviť sa napríklad proti praktikám firmy Monsanto je ako keby som chcel s kamarátmi bojovať proti veľkej armáde. Mnohí ľudia vás určite odhovárali, iní poklepkávali po pleci, ale nepomohli, ďalší povedali, že keď to celé bude úspešné, tak prídu (politici a ministerskí úradníci sa vždy prídu pozrieť a vyfotografovať, keď niekto urobí niečo úspešné bez ich pričinenia). Odkiaľ beriete energiu, že ste to ešte nevzdali?

JŠ: Energiu beriem zo slnka, tak ako všetko živé, čo je tu na Zemi. Ale od istého času som ju prestal mrhať na boj s ľudskou hlúposťou, zlobou a nenávisťou a začal som sa venovať formovaniu najkrajšej podoby toho najlepšieho, čo si myslím sám o sebe. Od 6. ročníka ZDŠ-ky som chcel byť zeleninárom. Po skončení vysokej školy a z rozčarovania, z možnosti jeho praktizovania na poliach JRD som znova získal motiváciu z myšlienok, ktoré sú dnes schované pod skratku „BIO“ „EKO“. Dávalo mi zmysel pestovať dobrú zeleninu, dobrým spôsobom, pre dobrých ľudí, za dobrú cenu. Keď už sa stalo, že „BIO“ a „EKO“ značiek sa nakoniec zmocnili byrokrati a kšeftári, pričom prevažná časť zástancov EKO a BIO poľnohospodárstva zostali na úrovni ezotericko, romanticko, teoreticko, platonických milovníkov prírody, prešiel som na „partizánsky spôsob boja“. Vykašľal som sa na to, čo si kto myslí a sám pre seba som ďalej pokračoval v riešení problému – navrhnúť, vyrobiť a vyskúšať spôsob pestovania zeleniny bez chémie a bez driny. A podarilo sa. Už to mechanicky funguje, len to treba vyšperkovať.

JK: Čo vás poháňa dopredu?

JŠ: Nedostatok času.

JK: Máte vyskúšané zariadenie AgroKruh na 15 kruhoch, vytvorili ste systém pestovania plodín a ich striedania medzi jednotlivými kruhmi, máte odberateľov a ekonomický model. Prichádzajú ďalší pestovatelia zo Slovenska, možno aj zo zahraničia. Váš koncept však nekončí iba pri šetrnom a produktívnom pestovaní kvalitnej bio zeleniny (premýšľam, či pri Vašej zelenine použiť tento, možno sprofanovaný prívlastok bio) za dobrú cenu. Máte v hlave ekologické pestovateľské zóny, farmy, ktoré dokážu lokálne produkovať kvalitné potraviny, ale aj priniesť ľuďom novú kvalitu života, ktorá môže byť protiváhou supermarketov, obchodných centier a mnohých nezmyselných developerských projektov v mestách. Aké sú Vaše ďalšie plány?

JŠ: Spracovať to všetko do komplexného manuálu, aby si to mohol ktokoľvek duplikovať. A prispieť tým k tomu, aby sa postupne mohlo maličké Slovensko premeniť na veľkú záhradu.

JK: Nebojíte sa európskych úradníkov a ďalších hlupákov, ktorí sedia na slovenských úradoch?

JŠ: Bojím, respektíve obávam. A preto sa snažím za každých okolností nebyť od ich inštitúcií, ktoré si byrokrati vytvorili na svoju ochranu, závislý. Ale v plnej miere pri tom chápem, že aj keď ja sa o byrokratov nezaujímam, to ešte neznamená, že sa byrokrati nezaujímajú o mňa.

JK: Pán Šlinský, stretávam mnoho ľudí, ktorí hovoria, že všetko okolo nás je zlé a nič sa nedá zmeniť. Väčšina z nich iba nadáva a naozaj nič nezmení. Vy ste človek iného razenia a meníte nielen veci, ale aj ľudí okolo seba. Dá sa teda zmeniť svet okolo nás k lepšiemu a ako treba postupovať?

JŠ: To by bolo filozofovania až do stratena. V prvom rade treba presne vedieť, čo chcem a potom krok za krokom, v smere, ktorý si sami určíme, ísť za tým cieľom. V druhom rade nečakať, že nás tam niekto odvezie. Buďto sme slobodné bytosti, alebo nie. A práve dnes je svet v takom stave, že je potrebné byť optimistom. Pesimizmus si nechajme na lepšie časy.

JK: Moji priatelia, ochrancovia prírody, Miro Saniga a ďalší vidia súčasný spôsob dosahovania ekonomického rastu v dramatickom rozpore so životným prostredím a jeho devastáciou. Ďalšie následky sú v potravinovom reťazci, ktorý priniesol novodobý mor – rakovinu a ďalšie choroby. Počet ľudí na Zemi stúpa, ich veľká časť hladuje, tí vo “vyspelých” krajinách síce nehladujú, ale nevedia už vypestovať ani zemiak a urobiť si doma tvaroh alebo maslo. Monsanto predáva geneticky upravené semená, ktoré nemajú reprodukčnú schopnosť a poľnohospodár sa stáva závislý na obchodníkoch s osivom atď. Vidíte reálnu cestu z tohto vývoja, ktorý priamo ohrozuje život človeka?

JŠ: Zo svojho uhla pohľadu vidím. Teoreticky sú už všeobecne platné pravi-
dlá zlepšovania stavu sveta každému mierne vzdelanému človeku k dispozícii. A to v rôznych podobách tak, že si tu každý môže vybrať sám teóriu, ktorá sa mu páči. Na poli totiž aj zdanlivo rozdielne ORA ET LABORA alebo po našom BOHUJ ALE ROB sú filozoficko teoreticky rozdielne postoje, ale z funkčného hľadiska sú prakticky rovnocenné.

JK: A teraz niečo pozitívne. Keby sa sen, ktorý nosíte v hlave naplnil, aké by to bolo? Vedeli by ste to popísať ľuďom, ktorí už sny nemajú alebo neveria, že sa môžu stať realitou?

JŠ: Pre tých, čo už sny nemajú, nemá cenu niečo popisovať. Pre tých, čo neveria, budujem modelovú farmu, kde to bude možné vidieť na vlastné oči.

Pre tých, čo majú sen aj o tom, že zelenina by mala byť čerstvá, zdravá a chutná, viem popísať, ako ich sen a môj sen spojiť a zrealizovať. Treba však, aby vstali, ale mali pritom na pamäti, že: “Nestačí, že sme už vstali, treba sa aj zobudiť.“

Rozhovor viedol Ján Košturiak.

Rozhovor si môžte stiahnuť aj vo formáte PDF.

26. 11. 2013

Téma članku: Príroda a ekológia

Autor: Ján Košturiak

Robí poradcu, trénera a kauča v oblasti inovácií, strategického manažmentu, organizácie podniku a priemyselného inžinierstva.

Profil autora

seminare

Podobné články

+ Ďalšie články na tému Príroda a ekológia